2191XH
DE ZILK
tel. 0252-518112

Door: Thomas van HouwelingenDatum: 26-3-2022

“Voetbal is een raar spelletje,” sprak coach Wim licht verbaasd in de luwte van de dug-out. De wedstrijd bevond zich zo rond de 35e minuut en de omstandigheden waren letterlijk en figuurlijk stormachtig. Op dat moment stond het reeds vijf tegen nul voor de Zilkenaren, in de burenruzie tussen Van Nispen 4 en VVSB 3. Een ongekende weelde, want de oplettende volgers zullen weten dat het hen dit seizoen niet altijd voor de wind gaat. De laatste keer dat de boys niet verloren dateerde, voor deze wedstrijd, van november 2022 (!). Nou niet meteen iets om je al te zeer over op te winden, maar leuk is het nou ook weer niet. Maar dat terzijde.Terug naar de tussenstand in de 35e minuut: hoe kwam dat nou zo? In feite begon het al met de toss. Hoewel Van Nispen normaal gesproken de 2e helft graag richting De Spil speelt, koos captain Teun ervoor in de eerste helft juist naar die kant te spelen, naar het schijnt op aanraden van de altijd sluwe Luuk van Dam. En dat legde het team bepaald geen windeieren: het beteuterde BAVO wist zich gewoonweg geen raad met deze meesterzet. Van Nispen kon de paarsgelen immers overrompelen met een stevige wind in de rug. De bal leidde soms een eigen leven en caramboleerde geregeld op onvermoede plaatsen.Dat zo gezwind zo’n ruime voorsprong op het scorebord stond, had natuurlijk niet alleen met die fikse bries te maken; daarmee zou Van Nispen zichzelf tekort doen. De ploeg leek vooral een stuk scherper en jaagde de buren goed af en de aanvallers van dienst, die allemaal tot scoren kwamen, snelden als een hazewindhond over de helft van de tamelijk tandeloze tegenstander. Zo kon het dus gebeuren dat Van Nispen vlot wegliep met twee keurige goals van Thomas van Windsen op aangeven van Pieter. Vervolgens scoorde Pieter zelf na goed doorjagen op de verdediging, deponeerde invaller Ton de bal netjes in de goal en pikte Toon zijn goaltje mee – waarna de bovengenoemde verzuchting van coach Wim volgde.VVSB stelde daar bar weinig tegenover, vooral ook omdat de verdediging van Van Nispen als een huis stond. Met name linksback Mick zat zo’n beetje tussen elke pass van de tegenstander. Vrijwel de enige kans die ze kregen was een gemiste strafschop. Daaraan vooraf ging nog een discussie waarin een centrumverdediger met rode konen kwam eisen dat de overtreding met een dito kleur zou moeten worden bestraft. De uitstekend fluitende leidsman kreeg dan ook de wind van voren maar hield - terecht - voet bij stuk. Waarna de genoemde mispeer volgde. De rust keerde gelukkig snel weder, waarna de pauze volgde.Onder het genot van een kopje thee bereidde coach Wim de mannen erop voor dat VVSB vermoedelijk stormachtig zou willen beginnen aan de tweede helft om nog iets van deze pot te maken. Nu hadden zij immers het voordeel van de elementen, maar het was zaak hen de wind uit de zeilen te nemen. Het eerste kwartier goed geconcentreerd blijven was het devies, waarna de drie punten in de Zilk zouden blijven, zo voorspelde hij. Zoals zo vaak onder zijn bewind had Wim weer eens gelijk: Van Nispen moest inderdaad in eerste instantie behoorlijk wat druk weerstaan. Rond de 55e minuut scoorden de paarsgelen zelfs nog de 5-1, maar daarna was de wedstrijd in feite gespeeld. Van Nispen kon weliswaar niet veel meer uitrichten voorin, maar hield achterin de boel geconcentreerd op orde – het advies van Wim werd dus niet zomaar in de wind geslagen. Teun lette bovendien goed op bij hoge, onvoorspelbare ballen en de 32 corners van VVSB leverden ook betrekkelijk weinig gevaar op.  Eindelijk mocht van Nispen weer eens het zoet van de overwinning smaken, in de derby nog wel! Al met al een prachtige middag voor Van Nispen 4.Dank aan Ton en Jos voor het invallen en het publiek, dank voor de niet aflatende support. Volgende week komt ARC op bezoek, een belangrijke pot in de strijd tegen degradatie. Komt dat zien!